Családközpontú ellátás

A családközpontú ellátást általában a család, mint támogató közösség szempontjából optimális egészségügyi gyakorlat leírására használják. Egy olyan megközelítési mód, ahol az egészségügyi folyamat és döntéshozatal a család és az egészségügyi szolgáltató közötti partnerségben történik. Általános alapelvei a család bevonása, a nyílt és tárgyilagos információmegosztás, a különbségek tisztelete és elfogadása, a folyamatos együttműködés és egyeztetés az egészségügyi ellátás során.
 
A családközpontú szemléletben a család támogató közelsége, a szülők, testvérek megnyugtató jelenléte és a gyógyulásra tett pozitív hatása kritikus elemei a gondozásnak, a családon és a közösségen belüli életminőség kontextusában. A megközelítést számos klinikai gyakorlat, kórház és egészségügyi csoport az előremutató gyermekegészségügyi ellátás szabványának tekinti. A széles körű támogatás ellenére jelenleg még nem széleskörben elterjedt a klinikai gyakorlatban.

Dr. Ablonczy László, szakmai vezető, Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány

Orvosként közvetlen közelről tapasztalom, hogy milyen rendkívüli fontossággal bír, ha egy kisgyerek otthonos környezetben, a szüleivel együtt lehet a műtétek és kezelések közötti időben. A Ronald McDonald Alapítvány legfontosabb célja, hogy újabb és újabb városokban teremtsük meg ennek a lehetőségét.

I. Családközpontú Ellátás Konferencia

A hazai Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány 2022. tavaszán új létesítménnyel, a debreceni Családközponttal bővül. Ennek alkalmából megszervezzük a Családközpontú Ellátás 2022 Konferenciát, melyre ezúton szeretettel meghívjuk. A gyermekgyógyászatban a családközpontú ellátás (Family Centered Care) térhódítása minőségi változást jelent minden területen. A konferencia célja a családközpontú ellátási formának a bemutatása és népszerűsítése, az egyes szakterületeken már megvalósuló jógyakorlatok ismertetése. Ehhez kapcsolódóan bemutatjuk a Debrecenben újonnan nyíló Ronald McDonald Családközpontot.
Dátum és időpont: 2022. május 26. (csütörtök) 10:00-16:00
Tapasztalatcsere: A nap folyamán ebéddel is várjuk a résztvevőket, ahol közvetlen, személyes beszélgetésre, tapasztalatcserére is lesz lehetőség.
Helyszín: Debreceni Gyermekklinika
A részvétel orvosok és szakdolgozók számára ingyenes. A konferenciát mindenképpen személyes jelenléttel tervezzük. Amennyiben a járványhelyzet ezt nem engedi májusban, későbbi időpontot keresünk.

Olvasd el legfrissebb blogbejegyzéseinket!