A családközpontú betegellátásról tartottak konferenciát Debrecenben

Mára a gyermekgyógyászatban egyre inkább elterjedt és elfogadott nézet, hogy az orvosok akkor is elsődleges gondozóként tekintenek a családra, amikor a gyermek kórházi ellátásban részesül. A legfrissebb kutatások azt igazolják, hogy ha a szakemberek a szülőket, családtagokat a gyermekek egészségügyi ellátása során partnerként fogadják el, olyan kulcsfontosságú információkat ismerhetnek meg a kis betegről, amelyek támogatják a kezelések hatékonyságát. A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány Debrecenben tartotta meg első, családközpontú betegellátás témájával foglalkozó konferenciáját.

A gyermekgyógyászatban dolgozó hazai és külföldi szakértők Debrecenben, a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány által szervezett konferencián osztották meg tapasztalataikat. Az Alapítvány első családközpontú betegellátás témájával foglalkozó konferenciáján résztvevő orvosok, szociális munkások, ápolók és segítők egyetértettek abban, hogy a családok nélkülözhetetlen partnerek a kórházi ellátásban, részvételük a kezelés folyamatában jelentősen hozzájárulhat a gyermekek gyógyulásához.

 

A családközpontú ellátás

Kezdjük azzal, hogy mit is jelent a családközpontú ellátás. Az egészségügyi szakemberek a legfontosabb elveket a következőképp foglalták össze:

  • Értékelik és figyelembe veszik a beteg, a családja és az őt támogató közösség erősségeit és szükségleteit.
  • Az egészségügyi szolgáltatók odafigyelnek a beteg és a család teljes, érthető tájékoztatására.
  • A betegeket és a családokat bátorítják és támogatják abban, hogy részt vegyenek az ellátásban és a kezelésekkel kapcsolatos döntéshozatalban.
  • A betegeket és a családokat is bevonják a kezelési irányelvek kidolgozásába, a programok fejlesztésébe, a minőségbiztosítás és a biztonság, a szakmai oktatás és a kutatás, valamint az ellátás területén is.
  • Végül, pedig gyakorlati-, érzelmi támogatást és képzést biztosítanak a családtagok számára, hogy teljesértékű partnerként vehessenek részt gyermekük egészségügyi ellátásában.

 

Ez a szemlélet és működés persze nem valósul meg varázsütésre, a résztvevők komoly erőfeszítésére, az ellátó személyzet közreműködésére és egyéb erőforrások felhasználására van szükség.

 

Egy családtag jelenléte javítja a gyermek kórházi ellátásának kimenetelét

Nicole Rubin az elmúlt 15 évben a nemzetközi Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány családokra, gyermekekre és kórházakra gyakorolt ​​hatását kutatta. „A szülők ismerik a gyermekük egészségét, kórelőzményét, otthoni környezetét, természetét és viselkedését. Ezeket a tényezőket mindenképpen figyelembe kell venni, amikor a gyermek egészségügyi ellátását tervezik” – mondta a szakember. Egy családtag jelenléte javítja a gyermek kórházi ellátásának kimenetelét. A család jelenléte és a kórházi ellátásban való részvétele nemcsak a gyermek, hanem a családtagok – és a kórházi személyzet – mentális egészségére is jó hatással van.[1]

 

Szemléletváltás a gyermekgyógyászatban

A családbarát működést egyre több hazai kórház is fontosnak tartja és ennek megfelelő fejlesztésekbe kezdtek. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézetének képviseletében – ahol az ország első Ronald McDonald Családközpontja is ki lett alakítva – Dr. Szabó Tamás igazgató elmondta: „A gyermekek kórházi kezelése során mérhető gyermekbarát működés megvalósítása a vezetők és munkatársak szemléletformáló és közösségépítő erejének függvénye, de persze az egészségügyi szolgáltató hozzáállása is meghatározza. A hazai ellátás a COVID-pandémia során, a legnehezebb időkben is bizonyította, hogy képesek vagyunk modern, családbarát szemlélettel gyógyítani, és fontos is, hogy a jövőben is így tegyünk.”

 

A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány

A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány jelentős múltra tekint vissza a családközpontú ellátás támogatójaként. 1974-ben alapították a legelső Ronald McDonald Házat Philadelphiában, ma pedig már több, mint 685 Ronald Ház, Családközpont és mobil egység működik 62 országban. Ahogy Konyári Andrea, az Alapítvány magyarországi operatív igazgatója elmondta: ”Itthon 1999 óta Budapesten, 2004 óta Miskolcon, 2016 óta Pécsett, és 2022 júniusától pedig már Debrecenben is igénybe vehetők az Alapítvány szolgáltatásai.” A Ronald Házak térítésmentesen nyújtanak otthont hosszantartó kórházi kezelés alatt álló gyermekek és családjaik számára a kórházak közelében. A Ronald McDonald Családközpont Debreceni Gyermekklinika tetőterében pedig nappalival, konyhával, étkezővel, fürdővel és játszókuckókkal várja a gyermekeket és kísérőiket napközben az elhúzódó kezelések közötti kikapcsolódásban. Missziójuk, hogy a szülők a gyógyulási folyamat alatt a gyermekek közelében maradhassanak, ezzel is segítve felépülésüket.

 

A gyermek- és családközpontú ellátást tovább kell erősíteni

A napot a konferencia szakmai szervezői, Dr. Kelen Kata a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának orvosa és Dr. Berkes Andrea, a Debreceni Egyetemi Klinikai Központ Gyermekklinikájának orvosa zárta, akik a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány egészségügyi bizottságának tagjai is egyben. Összefoglalójukban elmondták, a résztvevők mind egyetértettek abban, hogy a gyermek- és családközpontú ellátást tovább kell erősíteni, és azon fognak dolgozni, hogy ez a kezdeményezés még szélesebb körben elterjedhessen idehaza és világszerte egyaránt.

 

[1] RMHC Family-Centered Care Position Paper

Megosztás: