Vaszkán Dávid, a legjobb nagytesó

Együtt lehettünk a nehezebb időszakokban is, távol az otthonunktól

Vaszkán Dávid 2001-ben Nagyszalontán született, kézfejlődési rendellenességgel: mindkét kezéről hiányoznak a hüvelykujjak és a csuklójában lévő csontok elrendeződése sem megfelelő. A szülei születése után szinte rögtön felvették a kapcsolatot a Heim Pál Gyermekkórházzal, ahol 2002 óta kezelik a fiút. A család Romániából utazott Budapestre, azonban az első perctől kezdve nyilvánvaló volt, hogy a nagy távolság miatt az ingázás szinte lehetetlen, a szülei viszont nagyon szerettek volna Dávid mellett lenni.

-Hihetetlen nagy segítség a Ronald Ház az egész családnak: a műtétek idején felváltva lehetünk Dávid mellett a kórházban, a feleségem pedig napközben főzni és mosni is tud. Valamelyik évben kisebb megszakításokkal szinte majdnem egy teljes évet a Házban töltöttünk. Hosszú idő ez nekünk is távol az otthonunktól… a Ronald Ház éppen ezért nagy kincs: van egy hely, ahol erőt gyűjthetünk, ahova kicsit visszavonulhatunk, hogy aztán másnap ismét elölről kezdjünk mindent. – mesélte Dávid apukája. Hozzátette, hogy a Ház nagy segítségükre volt abban is, hogy Dávid kisöccse is sok időt tölthessen a bátyjával, akivel imádják egymást és rengeteget játszanak együtt.

Dávid idén lesz 18 éves, nemsokára érettségizik, de azóta is rendszeresen visszajár a Ronald Házba, ha ideje engedi, hogy Andikáéknak segítsen. A tavalyi adománygyűjtő héten Kiss Ádám humorista is meglátogatta őt.

„Szavakkal el sem tudom mondani, mennyire hálásak vagyunk az alapítványnak és annak, hogy együtt lehettünk a nehezebb időszakokban is, távol az otthonunktól” – tette hozzá Gyula, Dávid apukája.