Átadták az ország első Ronald McDonald Családközpontját Debrecenben

A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány által a klinika szakembereinek bevonásával megtervezett és megépített otthonos közösségi tér április végétől várja a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának kis betegeit és családtagjait.

A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány által a klinika szakembereinek bevonásával megtervezett és megépített otthonos közösségi tér április végétől várja a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának kis betegeit és családtagjait. A kórház használaton kívüli padlásából, összesen 120 millió forintos beruházással kialakított Ronald McDonald Családközpont nappalival, konyhával, étkezővel, fürdővel és játszókuckókkal is segíti a gyermekeket és kísérőiket az elhúzódó kezelések közötti kikapcsolódásban.

 A gyermekgyógyászatban dolgozó szakemberek kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy a gyógyulásban meghatározó szerepet játszik a támogató környezet, a családtagok közelsége és a pihenés, a feltöltődés lehetősége. A Magyarországon már két Ronald Házat – orvosi beutalóval térítésmentesen igénybe vehető apartmanokat – működtető Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány új közösségi tere pontosan ennek a lehetőségét teremti meg a debreceni Gyermekgyógyászati Klinika tetőterében.

„A betegellátásban dolgozó Kollégáink eddig is sokat tettek azért, hogy a nálunk gyógyuló gyermekek ne egy ijesztő helynek lássák a klinikát, hanem érezzék, hogy egy támogató, barátságos környezetbe érkeztek. A Ronald McDonald Családközpont ebben a munkában jelent számunkra egy további jelentős előrelépést” – mondta el a megnyitón Prof. Dr. Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke. A 170 négyzetméteres, korábban kihasználatlan padlástérben több éves tervezés után 2021. őszén kezdődtek meg a munkálatok. A teljes statikai, víz-gáz, fűtés, villamos és építészeti kivitelezésen felül nemcsak egy teljesen új enteriőrt alakítottak ki, de az akadálymentesítés részeként az épület liftjét is egy szinttel feljebb vitték, közvetlenül a padlástérig.

„A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány 28 éve segíti a krónikus betegségben szenvedő kisgyermekek családjait. Budapesten és Miskolcon a kórházak mellett felépített Ronald Házakkal, Pécsett a Gyermekklinikán kialakított Ronald szobákkal és mostantól, Magyarországon elsőként, egy Családközponttal Debrecenben. Az új beruházással a célunk az volt, hogy a kórházi kezelések között, egy otthonos és pihentető környezetet biztosítsunk a családoknak a közös felfrissülésre, a sokszor stresszes mindennapokból való kikapcsolódásra” – nyilatkozta Dr. Ablonczy László, a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány szakmai vezetője, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központjának a vezetője.

A debreceni családközpont a 268. a világon, az elsőt 1992-ben nyitották meg Kansas City-ben. A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány Magyarországon az elmúlt 28 évben 13 ezer családot szállásolt el térítésmentesen a kórházak közelében, a gyermekek elhúzódó kórházi kezelésének idejére. Az új Ronald McDonald Családközpont a hazai McDonald’s éttermek vendégei, az étteremlánc üzemeltetői, valamint további cégek, szervezetek és magánszemélyek adományaiból valósulhatott meg – nekik az Alapítvány a helyszínen kihelyezett emléktáblán mond köszönetet. A Családközpontban napközben az Alapítvány munkatársai állnak a családok rendelkezésére, a létesítmény fenntartásáról az Alapítvány és a kórház közösen gondoskodnak majd.

„Az első tervek megszületése óta támogatjuk az Alapítvány és a Klinika közös munkáját, mint minden az egészségügy fejlesztésére irányuló helyi beruházást. Biztos vagyok benne, hogy a Ronald McDonald Családközpont jelentősen hozzájárul majd ahhoz, hogy a városunkban gyógyuló kisgyermekek könnyebben és gyorsabban legyenek túl a kezeléseken és minél hamarabb egészségesen térhessenek haza” – tette hozzá Papp László, Debrecen polgármestere.