Családközpontú ellátás

A családközpontú ellátást általában a család, mint támogató közösség szempontjából optimális egészségügyi gyakorlat leírására használják. Egy olyan megközelítési mód, ahol az egészségügyi folyamat és döntéshozatal a család és az egészségügyi szolgáltató közötti partnerségben történik. Általános alapelvei a család bevonása, a nyílt és tárgyilagos információmegosztás, a különbségek tisztelete és elfogadása, a folyamatos együttműködés és egyeztetés az egészségügyi ellátás során.
 
A családközpontú szemléletben a család támogató közelsége, a szülők, testvérek megnyugtató jelenléte és a gyógyulásra tett pozitív hatása kritikus elemei a gondozásnak, a családon és a közösségen belüli életminőség kontextusában. A megközelítést számos klinikai gyakorlat, kórház és egészségügyi csoport az előremutató gyermekegészségügyi ellátás szabványának tekinti. A széles körű támogatás ellenére jelenleg még nem széleskörben elterjedt a klinikai gyakorlatban.

Dr. Ablonczy László, szakmai vezető, Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány

Orvosként közvetlen közelről tapasztalom, hogy milyen rendkívüli fontossággal bír, ha egy kisgyerek otthonos környezetben, a szüleivel együtt lehet a műtétek és kezelések közötti időben. A Ronald McDonald Alapítvány legfontosabb célja, hogy újabb és újabb városokban teremtsük meg ennek a lehetőségét.

Olvasd el legfrissebb blogbejegyzéseinket!