Tibor és anyukája

Sokszor feladhatta volna, de nem tette

Tibor kitartása erősíti anyukáját is a nehéz időkben

Sokszor feladhatta volna, de nem tette

Tibor kitartása erősíti anyukáját is a nehéz időkben

Tibor egy tizenhat éves, sportos kiskamasz, akinek a nyolcadik osztály után megváltozott az élete. A fiú édesanyjával, Eszterrel vette igénybe a budapesti ház lehetőségeit a betegsége és a gyógyulása ideje alatt.

„Kiskorában, amikor a betegsége kiderült, azt mondták, hogy maximum három éves koráig fog élni, ugyanis a kisfiam cisztás fibrózisos, ami egy genetikai betegség” – meséli Eszter, Tibor édesanyja. Annak ellenére, hogy a fiúnak három évet jósoltak az orvosok, a betegsége csak az általános iskola után jelentkezett.

„14 éves volt, amikor elkezdett romlani az állapota, és amikor betöltötte a 16-ot, akkor volt a mélyzuhanás. A sürgősségi transzplantációs listán első helyre került a legmagasabb pontszámmal, aztán kivitték Bécsbe és június 22-én műtötték. A transzplantáció után 10 napig még lélegeztető tubus volt benn, amit 2017. augusztus 6 körül vették ki neki, addig lélegeztetve volt.” Tibor Bécs után visszakerült Budapestre. A család ekkor ismerkedett meg a Ronald Házzal.

„A kórházban hallottam először a Ronald Házakról. Nagyon nagy segítségnek tartottam, mert ilyen távolságból az ember mit tud csinálni? Kereshet szállást, ha erről a helyről nem tud, de azzal valószínűleg adósságba veri magát. Mi Túrkevéről jártunk fel, és négy hónapot töltöttünk itt. Tibor még az intenzíven volt, amikor megkérdeztem a főnővért, és azt mondta, hogy nekünk is van lehetőségünk bekerülni a Ronald Házba. Pár nap múlva pedig már mehettünk is, könnyű volt bekerülni.” – Eszter ezután a családjukról is mesélt: „Tibor apukája hét közben dolgozott, de hétvégén jöttek látogatni a testvérével. Volt, hogy a másik gyermekem váltott föl engem, amikor haza kellett mennem mondjuk hétvégére, olyankor ő aludt itt és ő látogatta Tibor, ő gondoskodott róla. Ez nagyon nagy segítség volt. Péntektől hétfő reggelig velünk alhatott az apukája, volt rá lehetőség.”

„A műtét óta minden héten voltunk kontrollon. Mivel Tibor egy genetikai betegségben szenved, ezért több szerve is beteg, de az átültetés úgy néz ki, hogy sikeres volt, és a fiú egyre jobban van.”- tette hozzá az anyuka. Természetesen Tibornak nagyon kell vigyáznia, mert bármilyen vírusos fertőzés komoly problémát okozhat.

„Egy bizonyos szinten Tibor mindig erősebb volt, mint én, mivel minket szülőket gyengített a helyzet. Volt időszak, amikor sírtunk, de túl lettünk rajta. Sok lehetősége lett volna Tibornak, hogy feladja, de nem tette. Amiken átment… nagyon megerősítette lelkileg. Néha mi adunk a gyerekeknek erőt, néha ők adnak nekünk. Sokat segített, hogy mindig együtt lehettünk, és így egymást erősítettük a nehéz pillanatokban.”